fredag 7 november 2008

Fransk chokladtårta

Syndigt god konfektliknande tårta

Det här behövs:
150 g smör
2 dl socker
150 g mörk choklad
4 ägg, delade i gulor och vitor
1 1/2 dl vetemjöl

Glasyr:
100 mörk choklad
1-2 msk smör

Börja med att smälta chokladen. Bryt sönder den i bitar och lägg dessa i en djup tallrik med breda kanter. Placera tallriken över en liten kastrull med kokande vatten så smälter chokladen lätt. Rör under tiden smör och socker riktigt poröst. Lägg sedan i en äggula i taget och rör om noga efter varje. Häll sedan i den varma chokladsmeten i äggsmeten och rör om. Tillsätt vetemjöl. Vispa äggvitorna riktigt luftiga och styva. Vänd ner hälften av vitorna i smeten, sedan resten av äggvitorna med lite varsammare rörelser. Smeten behöver inte bli jämn. Häll smeten i en smörad och bröad springform. Grädda i 175 grader i 30-35 minuter. Den här kakan ska inte bli genomgräddad. Den ska vara alldeles lös i mitten när man provar med en sticka. Låt kakan svalna. Ev. kan man låta den stå upp och ner eftersom den har en tendens att sjunka ihop i mitten. Glasera med smält choklad som blandats med en klick smör. Smörklicken gör att den färdiga glasyren inte går sönder när tårtan skärs upp. Låt glasyren stelna. Servera ev. med vispad grädde.

Källa: "Nya Annas mat" av Anna Bergenström

Inga kommentarer: