torsdag 19 juli 2007

Citronkyckling




Ett recept från en liten oansenlig kokbok "Barnfamiljens bästa mat". Jag kan hålla med om att det inte låter så gott men oj vad det gick hem hos min 1 1/2-åriga dotter.

4 port: Tina 1 stort paket kycklinglår (jag tog filéer istället). Torka av bitarna. Stek dem gyllenbruna i 2 msk olivolja eller margarin (om möjligt i en gryta som rymmer hela rätten). Salta och peppra kycklingen. Skala och skiva en gul lök och lägg i grytan. Skiva också en vitlöksklyfta och lägg i. Skrubba en citron noga. Dela den i två halvor, längs med. Skär i tunna skivor (halvmånar). Lägg citronskivorna över kycklingen i grytan och häll på någon deciliter vatten så att kycklingen nästan täcks (jag brukar även ta i en buljongtärning). Bryt citronens syrlighet genom att lägga i en stor morot i slantar och 1 tsk socker. Koka grytan under lock i 20-30 minuter.

Variation: Man kan ersätta citronen med apelsin men hoppa då över sockret.
Tillsätt ett halvt paket knaperstekt bacon. Sältan bryter sötman och syrligheten underbart.

Inga kommentarer: