fredag 20 juli 2007

Tekakor med havre

Mina och dotterns favoriter att baka tillsammans. Degen verkar smaka gott dessutom...

12 st

5 dl mjölk
2 1/2 dl fiberhavregryn
ca 8-10 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 tsk salt
50 g jäst
50 g fast margarin eller 1/2 dl flytande

Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula i jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt margarinet. Mät upp havregryn, nästan allt mjöl, socker och salt i en annan bunke. Tillsätt mjölk/jäst/margarinbladningen och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under bakduk 30 min. Knåda degen lätt på mjölad arbetsbänk. Dela degen och forma 2 längder. Dela varje längd i 6 bitar och forma runda bullar. Kavla eller platta med handen ut dem till tunna runda kakor. Lägg dem på smorda plåtar (eller bakplåtspapper). Nagga kakorna med gaffel. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 grader. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt kakorna svalna på galler under bakduk.

Källa: "Mat för barn & deras föräldrar" Latifa Lindberg, Bokförlaget Prisma

Inga kommentarer: